A magas flavonol tartalmú zöldségek fogyasztása csökkenti a rák kockázatát.
Ebben a kutatásban a quercetin és a kaempferol szupplementáció szinergikus hatását vizsgálták vastagbélrák (Caco-2) sejtburjánzás csökkentésével. Az említett anyagok már egyszeri szupplementáció után szignifikánsan csökkentették a kezelt sejtek számát. A quercetin és a kaempferol kombinált használata hatásosabb volt, mint az anyagok külön történő alkalmazása. A kísérlet során folyamatosan nyomon követték az flavonoid-kombinációk és mennyiségek mutáns sejtekre gyakorolt hatását. A diagramból is jól kiolvasható, hogy amint növelték a hatóanyag mennyiséget, úgy csökkent a rosszindulatú sejtek száma.
Összefoglalva bizonyítást nyert a szinergikus antiproliferatív (sejtosztódást gátló) hatása quercetin és kaempferol vegyületeknek tenyésztett (in vitro) humán vastagbélrákos sejtek esetén. Ezek az eredmények újabb lépcsőt adnak az étrendi tápanyagok együttes hatású in vivo daganatellenes vizsgálataihoz és széles körű alkalmazhatóságának lehetőségeihez. Fontos megjegyezni, hogy számos növény tartalmaz jelentős mennyiségben kaempferolt (kömény, szegfűszeg, kelbimbó, brokkoli stb.) a quercetin pedig az egyik leggyakrabban előforduló flavonoid a növényvilágban. Forrás: http://tudastar.net/antipro.pdf