A flavonoidok bizonyítottan pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre azáltal, hogy gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a triglicerid, valamint az LDL („rossz” koleszterin) szintjét, és egyúttal emelik a HDL („jó” koleszterin) koncentrációját. Ezáltal csökkenthető az érelmeszesedés kialakulásának veszélye. Ezen túlmenően a flavonoidoknak vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, fokozzák az érfalak (endothelium) stabilitását azáltal, hogy képesek csökkenteni azok merevségét. Gátolják a vérlemezkék összetapadását, kicsapódását, csökkentik a vérrögök képződését, valamint májvédő és fényvédő hatással is rendelkeznek. Gyulladáscsökkentők, a cukorbetegség hosszú távú szövődményeinek kialakulása előzhető meg segítségükkel.
A legtöbb flavonoid képes lehet olyan folyamatokat meggátolni, amelyek szerepet játszanak a daganatos elváltozások kialakulásában, valamint a kemoterápia mellékhatásait is csökkenthetik. Ez összefüggésbe hozható egyrészt az antioxidáns tulajdonságukkal, azaz szabadgyököket megkötő, semlegesítő hatásukkal, másrészt jelentősek a flavonoidok gyulladáscsökkentő és immunmoduláns tulajdonságai is. Mára kiderült, hogy különböző flavonoidok a daganatos sejtek fejlődését, osztódását, áttétképződését és ereződését is képesek megállítani, melynek köszönhetően csökkenhet a tumorok megjelenése. Összegezve elmondható, hogy a tudományos vizsgálatok jelentős számban szólnak a flavonoidok daganatellenes hatásáról, szív és az érrendszer egészségének védelméről, az immunrendszer erősítéséről. Ezen hatóanyagok fogyasztásával csökkenthető a környezeti hatások által szervezetbe kerülő, valamint az ott keletkezett oxidatív szabadgyökök romboló hatása, védve ezzel a sejteket (és a génállományt), biztosítva azok zavartalan működését. Ma már sokak által ismert az a tény, amely szerint a szív- és érrendszeri betegségek következményei – pl. a szívinfarktus és a stroke – vezetnek a legtöbb halálesethez hazánkban. Sejtbiológiai kísérletekből kiderült, hogy a polifenolos vegyületek jelentős része rendkívül hatékony szabadgyökfogó, azaz antioxidáns, többszörösen hatásosabbak, mint pl. a C- vagy az E-vitamin. Ami az anthocianidin- és flavonoid tartalmat illeti, nem minden gyümölcs “teremtetett” egyenlőnek: vannak gyümölcsök, mint pl. a fekete cseresznye, a különböző áfonyafajták, a kökény, a fekete ribizli, amelyek olyan nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket a vegyületeket. Vidéken érdemes ezeket a növényeket a kertünkben termeszteni, ha ez nem áll módunkban, akkor hozzájuthatunk koncentrált étrend-kiegészítők formájában is.