A flavonoidok a növényvilágól ismert gyógyhatású vegyületcsoport. Sok ma ismert  gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait. Ezen vegyületek másodlagos növényi anyagcseretermékek közé tartoznak, amelyek bioszintézise a poliketid és a sikimisav úton megy végbe.[1] A flavonoidok szobahőmérsékleten szilárd, nem illékony vegyületek. 

A flavonoidok onnan kapták a nevüket, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok zöme sárga színű (flavus latinul sárga). Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Flavan_numb.svg/1920px-Flavan_numb.svg.png

A flavonoidokat a polifenolok közé soroljuk, mert a biológiailag fontos flavonoidok hidroxilcsoportokat tartalmaznak az A-val és B-vel jelölt gyűrűn. 

Egy flavonoidot akkor tekintünk bioflavonoidnak, ha rendelkezik a P-faktor hatással: a vénák-kapillárisok falát tömíti, a kollagén lebomlását gátolja, így erősíti az érfalakat. Toxikus hatásukat nem mutatták ki.

A flavonoidokon belül jelenleg 13 különféle vegyületcsoportot különböztetünk meg, ezeken belül pedig több ezer  különféle szerkezetű flavonoid határozható meg. 

Flavanonok: Ezeket a flavonoidokat elsősorban a citrusfélék tartalmazzák nagyobb mennyiségben. Eredendő funkciójuk a természetben, hogy kialakítsák a gyümölcsök ízvilágát. 

Flavonok: A természetben a növényi szövetek színének kialakításáért felelősek, illetve közrejátszanak az íz kialakításában is. 

Flavonolok: Szinte minden növényben megtalálhatóak, de legnagyobb mennyiségben a gyümölcsök és zöldségek, a fűszernövények, illetve a hüvelyesek tartalmazzák őket. A szervezet számára azért is hasznosak, mert epicatechint és katechint tartalmaznak, amelyek hatékony antioxidánsok.

A flavonoidokon belül jelenleg 13 különféle vegyületcsoportot különböztetünk meg, ezeken belül pedig több ezer  különféle szerkezetű flavonoid határozható meg.