A szív- és érrendszeri megbetegedések továbbra is a halálozás legfőbb okai a 65 év felettieknél, annak ellenére, hogy az elmúlt 2 évtizedben ez a szám csökkenést mutat. Az orvosi beavatkozások csökkenthetik a kardiovaszkuláris mortalitást a veszélyeztetett egyének körében, de költségesek és néha kedvezőtlen mellékhatásokkal járnak. A növényi élelmiszerek fogyasztásának hiánya szintén összefüggésben áll a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a magas vérnyomással. Ezeket az élelmiszereket részben a rost-, kálium- és magnéziumtartalmuk jellemzi. Azonban más összetevők, például a flavonoidok felelősek lehetnek egyes védőhatásokért, amelyek összekapcsolják a növényi élelmiszereket a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésével. A főleg gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, kakaóban és italokban, mint például a tea és borban megtalálható flavonoidok olyan bioaktív polifenolos, kalóriát nélkülöző másodlagos metabolitok a növényekben, amelyeket ember nem képes szintetizálni. Sok flavonoid erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkentik az LDL-koleszterin oxidációját és szabályozzák az érbelhártya nitrogén-monoxid szintézisét, egyesek gyenge ösztrogénaktivitással is rendelkeznek.
Az elemzésben 86.404 férfi és 97.786 nő adatai szerepeltek, akik egy felmérésben vettek részt 1992 és 1993 között. A tanulmány szerint egy 10 oldalas, bizalmas, önállóan kezelt kérdőívet küldtek el számukra, amely demográfiai, orvosi, életmódbeli, antropometriai és táplálkozási szokásokra vonatkozó kérdéseket tartalmazott. Ezt követően 1997-ben, majd kétévente nyomon követési kérdőíveket küldtek ismét, az eredmény- és expozíciós információk aktualizálására. Az utánkövetés végső időpontja 2006. december 31. volt. A válaszadási arány mindegyik követési kérdőív esetében legalább 89% volt. A kutatáshoz összesen 98.469 résztvevő (38.180 férfi és 60.289 nő) bizonyult alkalmasnak. A szív- és érrendszeri betegség következtében összesen 2.771 haláleset történt (1.589 férfi és 1.182 nő), akiknek 1286 esetben ischaemiás szívbetegség okozta (803 férfi és 483 nő) és 573 haláleset történt stroke miatt (281 férfi és 292 nő). A teljes flavonoidbevitel átlagosan 268 mg/nap volt mind a férfiak és a nők esetében is. A teljes flavonoid bevitel vonatkozásában szoros kapcsolat állapítható meg a kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatban. A legmagasabb és a legalacsonyabb teljes flavonoid bevitelű férfiak és nők esetében bizonyítottan 18%-kal alacsonyabb a halálos szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata.
forrás: http://ajcn.nutrition.org/content/95/2/454.abstract?sid=7f7db5a6-f68a-4f92-9db9-f28a49c3ad47