Kávé helyett flavonoidok.
A Reading Egyetem munkatársai 24 fiatal férfit vontak be a kutatásba, akik két napon át mentális teszteken vettek részt. Az egyik napon narancslevet kaptak gyakorlás előtt, a másikon pedig színezett és ízesített cukros italt, ami ugyanolyan érzetet nyújtott. Kiderült, hogy narancslé (240 milliliter/nap) fogyasztása után jobban tudnak figyelni, illetve gyorsabb a reakcióidejük is. Az European Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint még hat órával később is sokkal élénkebbek voltak az érintettek. A hatás hátterében a flavonoidok állhatnak, amelyek a zöldségek és gyümölcsök többségében megtalálhatóak. Az agyi vérkeringés és az idegsejtek közötti kommunikáció serkentése révén „segítenek” gondolkodni. Az egyik ilyen ismert flavonoid a glabridin, melyről kiderült, hogy a zsigeri zsírok bontásában is kulcsszerepet játszik. Párhuzamos kutatások arra is fényt derítettek, hogy a flavonoidok hatásukat hosszútávon, folyamatos bevitel során fejtik ki.
Kutatás bővebben: PMID 26280945