
A flavonoidok érelmeszesedés-ellenes hatásai
Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) az artériák megkeményedésének és beszűkülésének a folyamata. Az ateroszklerózis általában olyan kardiovaszkuláris betegségekkel jár együtt, mint például a stroke, szívroham és perifériás érbetegségek. Mivel a szintetikus gyógyszerek, a sztatinok különféle mellékhatásokhoz vezetnek, ezért a flavonoidok érelmeszesedés-ellenes aktivitásának nagy figyelmet szenteltek, és bizonyították, hogy csökkentik az ateroszklerózis kockázatát különböző állatmodellek alapján. A flavonoid vegyületek lipidcsökkentő hatással, gyulladáscsökkentő és antiatherogén (érvédő) tulajdonságokkal is rendelkeznek. Úgy gondolják, hogy a flavonoid alapú gyógyszerek jövőbeni fejlődése jelentős hatást gyakorol az ateroszklerózisra és az ezzel összefüggő betegségekre. Ez a tanulmány a kiválasztott növényi flavonoidok (kvercetin, kaempferol, myricetin, rutin, naringenin, catechin, fisetin és gossipetin) antiateroszklerotikus hatásait tárgyalja.
Évszázadokon keresztül flavonoidokat tartalmazó készítményeket alkalmaztak a betegségek kezelésére elsődleges fiziológiásan aktív összetevőként. Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a flavonoidban gazdag táplálékok fogyasztása révén lehet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. A flavonoidok gátolhatják az érrendszeri betegségek kifejlődését az endotélsejt eikozanoid termelésének megváltozásával. A flavonoidok vérnyomáscsökkentő hatást fejtettek ki a hypertoniás betegeknél, valamint a flavonoidok kedvező hatással lehetnek az elhízásban, mivel képesek szabályozni a zsírok oxidációját és javítani az adipocita funkciókat.
Az élelmiszerekből származó növényi immunanyagokkal kapcsolatban (kvercetin, kaempferol és myricetin) olyan különböző biológiai funkciókat és gyógyhatásokat mutattak ki, mint például az antioxidáns, antitrombotikus, gyulladáscsökkentő, antiaterotikus, antiateroszklerotikus és kardioprotektív hatások.